Offline marketing vs Online marketing – Wat is de beste optie
In deze blog gaan we in op de verschillen tussen traditionele marketing (offline) en online marketing. Veel ondernemers kiezen overtuigend één kant. De waarheid ligt echter in het midden. In deze blog gaan we in op de verschillen en de voordelen en wat interessant is om in te zetten.
Wat is offline marketing?
Offline marketing kan gezien worden als marketing wat buiten internet omgaat. Dit zijn bijvoorbeeld de flyers en het sponsorbord op de plaatselijke voetbalvereniging. Maar ook visitekaartjes, tijdschriften, beurzen en netwerkborrels. De afgelopen jaren is offline marketing minder populair geworden.
Deze vorm van marketing biedt kansen mits dit op de juiste manier wordt ingezet. Het is belangrijk om vooraf een duidelijk doel te stellen wat je wilt bereiken met de marketingactiviteiten. Als je wilt groeien in naamsbekendheid is offline marketing een goede methode. Zodra je op een plek adverteert waar veel mensen bij elkaar komen is de kans groot dat jouw doelgroep daar tussen zit. Het is echter wel van belang dat je dit een lange tijd volhoudt en op meerdere plekken tegelijkertijd uitvoert. Alleen dan val je op en groeit je naamsbekendheid.Het zorgt ervoor dat potentiële klanten onbewust voor jullie zullen kiezen. Dit komt doordat er een top of mind gedachte ontstaat.
Het nadeel van deze vorm is dat deze methode moeilijk meetbaar is en een grote(re) investering vraagt ten opzichte van online marketing. Door gebruik te maken van UTM codes kun je het deels meetbaar maken. Dit doe je door een QR code op de flyer te plakken. Zodra deze code wordt gescand wordt de klant doorgestuurd naar bijvoorbeeld de website. Door middel van Google Analytics kan je dit meetbaar maken.
Wat is online marketing?
Online marketing zijn alle vormen van marketing via het internet. De laatste jaren is dit in een opmars bezig waarbij de regels constant veranderen. Voornamelijk Google doet dit met reden om zo de bezoekers de best mogelijke ervaring te geven.
Google: De meest bekende vorm van marketing is SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). Deze kanalen zorgen ervoor dat je bovenaan de zoekresultaten van Google komt. Hiervoor is specialisme en kennis noodzakelijk.
Social media (Advertising): Een andere vorm van marketing is het zichtbaar zijn op social media. Dit kun je doen door zowel te posten als betaalde advertenties te maken. Er zijn veel verschillende social media kanalen. Denk hierbij aan Instagram, Facebook, echter zijn Snapchat, Tiktok en Pinterest ook mogelijk om op te adverteren. Je bepaalt de strategie aan de hand van de doelgroep en de mogelijkheden. Zo is TikTok meer voor jonge gebruikers, waarbij Pinterest oriënterend is voor mensen die alles om en aan hun huis en tuin willen veranderen. Als ondernemer is het daarom interessant zijn om hierop te adverteren. Hier lees je meer over Social media.
Email Marketing: Hierbij krijgen (potentiële) klanten mails die aanzetten tot koop of betrokkenheid. Dit kan een nieuwsbrief zijn maar ook gepersonaliseerde mails door gebruik te maken van segmentaties, flows en triggers. Hoe dit precies werkt kun je in een eerdere blog teruglezen
Andere mogelijkheden: Naast de bovenstaande vormen zijn er ook nog minder bekende online marketingkanalen. Zo is Bing een kanaal waar ook geadverteerd kan worden. Deze zoekmachine wordt minder gebruikt maar zorgt ook voor goedkopere advertenties. Op Bing bevindt zich vaak de oudere doelgroep of de zakelijke markt die een Windows laptop gebruikt. Windows staat namelijk vaak ingesteld op Bing als zoekmachine.
Verder kun je ook nog gebruikmaken van affiliate marketing of Display marketing. Echter zijn dit methodes die minder vaak ingezet worden.
De belangrijkste verschillen
De kernverschillen tussen offline en online marketing liggen in bereik, interactie en meetbaarheid. Offline marketing focust vaak op massabereik zonder specifieke targeting, terwijl online marketing gericht is op het bereiken van specifieke doelgroepen met de mogelijkheid van directe interactie en feedback. Daarnaast biedt online marketing de mogelijkheid om campagnes in real-time te meten en aan te passen waardoor er meer uit het marketingbudget wordt gehaald.
Offline marketing combineren met online marketing
Het combineren van offline marketing en online marketing is goed mogelijk en zorgt voor meer zichtbaarheid. Door beide marketing tools toe te passen bereik je een bredere groep van personen. Zo is er ook een doelgroep die zich niet of nauwelijks op internet bevindt. Of juist de combinatie met mensen die online naar zoeken en jullie vinden doordat jullie eerder via de offline kanalen langs zijn gekomen en het vertrouwen bieden om contact op te nemen ten opzichte van andere.
Door gebruik te maken van UTM codes kun je offline marketing deels meetbaar maken. Als ze de QR code scannen van een offline formulier komen ze op de website terecht waardoor je dit meetbaar kunt maken.
Waarom online essentieel is
Bijna iedereen laat nog online marketing kansen liggen. Ze allemaal benutten is waanzin maar je kunt vaak nog vele verbeteringen doorvoeren. Dat is zonde. Hieronder hebben wij de belangrijkste redenen waarom je bezig moet zijn met online marketing op een rijtje gezet.
- Doelgerichtheid: Online marketing maakt het mogelijk om specifieke demografische groepen te targeten. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde stad waar je meer voeten aan de grond wil krijgen.
- Toegankelijkheid: Een van de grootste voordelen van online marketing is de lage instapdrempel, waardoor kleinere bedrijven effectief kunnen concurreren met grotere spelers. Zo kun je bijvoorbeeld al snel aan de slag met het plaatsen van waardevolle content op je website.
- Kostenbesparing: Online advertenties zijn vaak goedkoper en de resultaten zijn makkelijker te meten, waardoor budgetten beter beheerd kunnen worden.
- Hoge ROI: Op basis van onze ervaringen zien we dat de opbrengsten ten opzichte van de advertentie- en marketingkosten hoog kunnen zijn door creatief na te denken.
- Meetbaarheid: Online marketing biedt uitgebreide tools om het succes van campagnes te analyseren en te optimaliseren. Zo kun je goed zien wat iedere campagne oplevert en waar bijgestuurd moeten worden om het rendement verder te verhogen..
- Voortdurende engagement: Online strategieën stellen in staat om voortdurend met klanten te communiceren. Zo is het interessant om richting potentiële klanten te adverteren binnen Google en via social media.